Till innehåll på sidan

Uppdaterad info 2022-10-10

Åtgärder som Statens inköpscentral har vidtagit med anledning av EU:s sanktionspaket

Sedan kriget i Ukraina bröt ut har EU beslutat om omfattande sanktionspaket mot Ryssland och nyligen enades EU om ett åttonde sanktionspaket mot Ryssland. Från och med den 11 oktober 2022 gäller redan sedan tidigare att upphandlande enheter inte får fullgöra kontrakt med leverantörer som omfattas av sanktioner med anledning av Rysslands krig mot Ukraina.

Övergripande har vi på Statens inköpscentral i vår hantering av de beslutade sanktionerna följt de rekommendationer som kommit från EU kommissionen och Upphandlingsmyndigheten. Inköpscentralen har även noga följt Kommerskollegiums vägledande information. Det innebär att vi sedan de upphandlingsrättsliga sanktionerna trädde i kraft i april arbetat såväl riktat mot leverantörerna som med att säkerställa att våra interna processer och mallar är uppdaterade.

I relation till leverantörerna gick vi under våren ut med ett informationsbrev till samtliga ramavtalsleverantörer för att uppmärksamma dem på sanktionerna och kravet på dem att säkerställa att de efterlevs. Under tidig höst har inköpscentralen även gått ut med en påminnelse, till samtliga, om att tidigare sanktioner fortsatt gäller samt att ett nytt steg träder i kraft per 11 oktober 2022. I de upphandlingar som genomförts sedan april har leverantörerna fått inkomma med en sanningsförsäkran inför tilldelning. Statens inköpscentral har även testat och utvärderat olika systemstöd för internationell bevakning. Därtill har tillhörande mallar justerats.

Statens inköpscentral fortsätter att bevaka och information av vikt för avropsberättigade kommer att publiceras på avropa.se och/eller kommuniceras via berörda ramavtalsleverantörer för det fall att kopplingar till sanktionerna identifieras inom specifika ramavtalsområden.

Vad behöver avropande myndigheter göra

Statens inköpscentral har haft kontakt med samtliga ramavtalsleverantörer och begärt bekräftelse på att dessa, deras eventuella åberopade kapacitet samt särskilda underleverantörer inte träffas av sanktionerna. Till dags dato har vi i våra genomgångar och dialoger med leverantörerna inte identifierat några kopplingar som medfört åtgärder från inköpscentralens sida.

Det är dock viktigt att notera att upphandlande enheter självständigt ansvarar för sina kontrakt och att inköpscentralens kontroller inte hindrar att avropande myndigheter på egen hand genomför kontroller.

Åtgärder som avropande myndigheter kan vidta:

  1. Omvärldsbevaka och hålla sig uppdaterade om sanktionspaketen
  2. Följa rekommendationer från vägledande organisationer som EU kommissionen, Upphandlingsmyndigheten, Kommerskollegium m.fl.
  3. Inför avrop kontrollera den senaste informationen på avropa.se
  4. Ta med kontrollfrågor om sanktionerna i avropsförfrågningarna
  5. Dubbelkolla vid tilldelning av kontrakt genom att ställa kontrollfrågor om sanktionerna och leveranskedjorna
  6. Om avropande myndighet nyttjar systemstöd för bevakning i övrigt bör även leverantörer som erhållit kontrakt läggas på bevakning
  7. Vid nyttjande av optioner bör ramavtalsleverantörerna påminnas om sanktionerna
Senast ändrad: 2025-01-16