Så påverkar invasionen av Ukraina ramavtalen
EU fattade beslut om sanktioner mot Ryssland redan 2014, då Krim olagligen annekterades och destabiliseringen av Ukraina inleddes. Sedan dess har ytterligare sanktionspaket antagits av EU.
Sanktioner införda före 2022
Mellan 2014 och 2022 införde EU tre system av sanktioner med olika inriktningar som gäller Ryssland.
Sanktioner som införts efter februari 2022
EU antog i december 2024 det femtonde sanktionspaketet med anledning av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Syftet med sanktionerna är att stödja Ukraina genom att begränsa den ryska statens inkomster och förmåga att bedriva krig. Mer information om de olika sanktionspaketen hittar du bland annat på regeringens webbplats Sanktioner mot Ryssland - Regeringen.se och EU:s webbplats EU:s sanktioner mot Ryssland efter invasionen av Ukraina - Europeiska kommissionen.
Upphandling och sanktioner
I april 2022 infördes ett sanktionspaket som specifikt omfattar offentlig upphandling. Sanktionspaketet innebär att det är förbjudet att tilldela offentliga kontrakt, och att det är förbjudet att fullgöra offentliga kontrakt eller koncessionskontrakt med:
- ryska medborgare eller fysiska eller juridiska personer, enheter eller organ som är etablerade i Ryssland
- juridiska personer, enheter eller organ som till mer än 50 procent direkt eller indirekt ägs av en enhet som avses i punkt 1
- fysiska eller juridiska personer, enheter eller organ som agerar för, eller på uppdrag av, en enhet som avses i punkt 1–2.
Vårt arbete med sanktionerna
Eftersom samtliga antagna sanktionspaket samspelar, omvärldsbevakar vi kontinuerligt och analyserar hur och i vilken utsträckning sanktionerna kan komma att påverka specifika ramavtalsområden eller leveranskedjor. Vi kontrollerar även samtliga ramavtalsleverantörer gentemot sanktionslistorna en gång per vecka.
Det är viktigt att notera att upphandlande enheter självständigt ansvarar för sina kontrakt och att våra kontroller inte hindrar att avropande myndigheter på egen hand genomför kontroller.
Inför avrop och under pågående kontrakt
Åtgärder som avropande myndigheter kan vidta:
- Omvärldsbevaka och hålla er uppdaterade om sanktionspaketen
- Följa rekommendationer från vägledande organisationer som EU-kommissionen, Upphandlingsmyndigheten och Kommerskollegium
- Kontrollera den senaste informationen på avropa.se inför avrop
- Ta med kontrollfrågor om sanktionerna i avropsförfrågningar
- Ställa kontrollfrågor om sanktionerna och leveranskedjorna vid tilldelning av kontrakt
- Om ni använder systemstöd för bevakning av sanktioner bör leverantörer som fått kontrakt läggas på bevakning
- Påminna ramavtalsleverantörer om sanktionerna vid nyttjande av optioner.
Länkar till andra sidor:
Sanktioner mot Ryssland | Kommerskollegium
Sanktionerna mot Ryssland och offentlig upphandling | Upphandlingsmyndigheten